Ukončení cyklistické sezóny

Datum: 07.10.2023
Autor: Mapař

... samozřejmě jen pomyslné, protože na jižní Moravě se jezdí celý rok.

Co se dívám, na program, tak je to opět takové "Mobilis in mobili" kapitána Nemo: Nejprve se máme dostat k Vranovské přehradě na výlet lodí. OK. A co dál? Určitě nečekat, že bychom zbytek programu měli u přehrady. Ani náhodou. Opět do autobusu, který pojede na nějaké naprosto nepravděpodobné místo. V tomto případě do obce Višňové, kde navštívíme Zmolský pivovar a budeme zde mít ochutnávku piv. Vranov a Višňové je. Teď by to chtělo ještě ... co třeba Hevlín? V Hevlíně bude oběd a jízda na drezínách. Pak už by se šlo pomalu vracet přes Strachotice, kde bude ochutnávka vína a budeme si moci jižní Moravu odškrtnout.

Vranov má opět své pozvolné prosluněné tempo. Tedy s výjimkou právě probíhajícího závodu Kaskáda race (https://www.kaskadarace.cz/). Příklad fotek z ročníku 2022: https://photos.app.goo.gl/bLTFxzp23VTxHiuU6. Ten nás ale nyní trápit nebude. Loď je připravena, bašta také a bedna s víny je řádně naplněna pro plavbu pod parou. Vranov ma nyní dost málo vody.



Nastupujeme na loď a vyrážíme pod parou.Horní paluba je zatím relativně prázdná.Zhruba uprostřed zde máme kamený výběžek u kterého se při obeplavávání jezera otáčím.pohoštění v plném proudu
Jedeme k Bítovu.Jedeme k Bítovu.Ve zdejší nabídce jsou převážně suchá vína.Jedeme k Bítovu.
Vracíme se k vysočanskému mostu.společné fotospolečné foto x Kaskáda race

Bedna prázdných lahví je naložena do autobusu a míříme do obce Višňové na ochutnávku piv Zmolského pivovaru. Jak vznikl název? Pivovar stojí na místě, které bylo v historii označené jako zmola. Význam toho slova je díra, proláklina nebo něco takového. Bývá zaházena nějakým nevábným obsahem. To zde už dávno není pravda, ale atypický název není úplně špatný nápad. V pivovaru vzniká několik piv. Nejsilnější má stupeň 13 a jde o polotmavé. Jinak až na jednu specialitu světlá piva.

Zde se také konečně dozvídám rozdíl mezi svrchním a spodním kvašením: Vrchní kvašení vyžaduje vyšší teplotu. Jinak je to o druhu kvasinek.

Jinak pivovar je skutečně miniaturní. Když se podíváte na výrobnu, možná vás napadne že nádoby 2x větších rozměrů budu mít 8x větší objem a afektivita výroby by byla úplně jinde. Ne, ne. Skutečně jen pro místní spotřebu bez ambicí výroby ve velkém.



ochutnávka ve Višňovémochutnávka ve Višňovém

No a teď do Hevlína, kde bude regulérní oběd v restauraci hotelu Zetocha. Porce jsou pěkné. Co se týče pití: Po lodi a pivovaru se už bez něj obejdu. Tím nezvyklým bodem letošního ukončení sezóny bude jízda na regulérních železničních drezínách. Ty už připraveny na nádraží. Jejich provoz je v kontextu zdejší železnice jednoduchý. Žádné vlaky už Hevlínem nejezdí. I tak je možné si projet normální výhybku a pohled na to, jak kola drezíny přelousknou větev spadenou na koleje vzbuzuje i u tak malého vozidla respekt.

Trať je zde po rovině, takže použitý převod drezíny by snesl nějaké poladění. Když chce člověk jet, tak šlape jak večerníček. Druhá drezína má dost velké zpoždění a teprve v cíli se ukáže, že se Luigi celou dobu přetahoval s brzdou.



drezíny v Hevlínědrezíny v Hevlínědrezíny v Hevlíně

A teď domů přes Strachotice. Vinařství Barabáš má v této poměrně rovinaté krajině překvapivou pozici na vyhlídce a svoji terasou tuto výhodu jaksepatří využívá. Je zde výhled jak na vinici dole, tak daleko do kraje. Ochutnávka začíná netypickou odrůdou Viogner pěstovanou v dobách starého Říma. Dál byla trochu atypická podoba tuším že Rýnského Ryzlinku s minimem siřičitanů. Za zvlášť povedené mi přišlo červené víno Merlot.



na závěrečné ochutnávce ve Strachoticích