rehabilitační vyjížďka

Datum: 25.11.2018
Autor: Mapař

Z doslechu se dnes dozvím, že ani na večírku už staré gardy moc není a klub se dost obměnil. Zatím jsem si dofoukal vidlici. Je 9:55 a na srazu jsme dva.

To trošku znejistí. I když na vyprošťovací nebývá úplný nával, přece jen zde nějaká účast bývá. Chvíli přemýšlím, zda na večírku nebylo proneseno něco jako "tak to přeložíme na 10:30". Ale ne. Z tmavé podzimní plískanice se vynořují siluety dalších cyklistů. Tentokrát na kole přijede i Čestmír.



na srazuna srazuna srazuna srazu
na srazuČestmír přijíždí na kole

Ukazuje se, že dnešním cílem budou Havraníky. Pokud už máte přesnou představu o cílové hospodě, tak ona to skutečně ... není. Tentokrát to bude v horní části Havraníků, ale to bych předbíhal.

Zatím sjíždíme obvyklou cestou kolem soudu k Dyji a pokračujeme kolem Louky. Přes Sedlešovice pokračujeme na Šaldorf, na konci Šaldorfu odbočíme ... do vinařství na vzorek Pilsner Urquell. Hm, docela rychlé. Sluníčko zatím venku hlídá kola, než chlapi dopijí. Hned vedle vzniká u kapličky a v těsné blízkosti sklepních uliček regulérní fotbalové hřiště se zázemím. Samozřejmě tribuny atd.



První částí je obvyklá cesta k Louckému klášteru.První částí je obvyklá cesta k Louckému klášteru.Cestou zpomalujeme u jednoho typického vinného sklípku. Vzorek PilsnerUrquell zdá se zachutnal.V Novém Šaldorfu má vzniknout regulární fotbalové hřiště s veškerým zázemím. Hned vedle je kaplička a ulice se sklípky.

Konečně vyjíždíme dál a napojíme se na zelenou značku po trase Znovínu. Je sice bláto, ale cesta má docela dost trávy, takže v pohodě. U Konic se skupina dle přesvědčení jednotlivých účastníků dělí na levou a pravou frakci. Naše další směřování se pak sjednotí až od Popic a v Havraníkách se dostáváme tam, kde máme být.



Pokračujeme na Havraníky.Pokračujeme na Havraníky.Pokračujeme na Havraníky.Pokračujeme na Havraníky.
Pokračujeme na Havraníky.Pokračujeme na Havraníky.

Krom dobré česnečky je zde v nabídce i vývar. Čestmír objednává zelené a později neodolá pokušení tataráčku pro všechny. Samozřejmě ne čtrnáct tataráků nebo něco takového - naštěstí. Byly totiž dost velké, takže 2 úplně stačily. Rovněž se šíří zvěsti, že před hospodou byla viděna nějaká rostlinka chilli - zda mohu říct, co je to za druh. Zeptám se kde, vykouknu ven a ... v sychravém podzimním dnu na mě kouká květináč s Černou Perlou a s jednoznačně tropickou Trinidad Moruga Scorpion.



Vypadá to jako tréning na vánoční, ale ukázalo si i jiné použití.

Petr se ptá, zda se to dá jíst. Tak bych to úplně nenazval, ale jako ošetřující patolog se ptám hostinské, zda mohu udělat ochutnávku. Papričky jsou prý volné. Coby demo verzi beru 4 krásné Černé Perly a jednoho jediného Škorpionka. Perel nebude dost na všechny, ale hlavní zájem je stejně směřován na krásnou červenou Morugu. Chytím si ji do papíru a začnu rozřezávat...

Vlaďka je jedním z prvních ochutnavačů. Nakonec ochutná většina lidí, co si chce udělat představu, proč je to na tak malé kousky. Mohu potvrdit, že tahle byla velice kvalitní. V optimálních podmínkách není u této odrůdy problém 3x větší keřík, ale tady se možná projevil ten podzim, kdy to nerostlo ale jen zrálo. Jsem docela rád, že zbyla jedna zelená na rozpuštění kapsaicinu.



Trinidad Moruga Scorpion trochu píchá....a v závěru by jste měli cítit rozkvetlou pampelišku.I ostatní účastnící ochutnávají pod odborným dohledem svého ošetřujícího patologa.

Později sem zavítá i Scotty, ale to už mi přijde čas před zítřejším vstáváním zmizet. Také se bojím, zda se to tu nezačíná trochu lámat. Slyším cosi o vínu v Konicích.