Zakončení cyklistické sezóny, aneb plnou parou vpřed!

Datum: 23.09.2018
Autor: Mapař

Zatímco v sobotu se vrhnu raději na hromadu hub v lese, než na hromadu ochutnávačů ve frontách, na neděli se těším. Klubová uzávěrka sezóny je decentnější akcí. Tentokrát bude mít dodatečné body mimo oblast vranovské přehrady: Tedy krom Bítova (oběd, minipivovar a muzeum automobilů) ještě Petrovice (historická chalupa s doškovou střechou, ochutnávka medu, výlet na mokřad) a Rybníky (ochutnávka vína).



Dosahuji Šobesu.Kotrč.u řeky

Přicházím na sraz s pevným odhodláním pokračovat v abstinenci - už ani kapka kávy!

Autobusem dojíždíme na pláž přes Štítary. Uzávěra hráze tak mění i nástupní místo a pod mostem čekáme u provizorně umístěného pontonu. Dnes jsme zde brzy a není zde info, jakou lodí přesně pojedeme. U hráze nejprve couvá ta nejmenší, ale pak se ukazuje, že pouze uvolňuje místo pro odjezd té velké.

Zanedlouho si naložíme několik bedýnek s baštou a nápoji, děvčata přispějí nakrájením klobásek, odšpuntujeme a můžeme vyrazit (pod) plnou parou vpřed. Kafe žádné. Takže zatím v pohodě. Krom jiného je zde i ochutnávka pralinek. Je to v podstatě představení ještě ne zcela zavedeného místního výrobce LUI chocolade. Takovým typickým znakem pralinek je jejich obarvení - nejsou ponechány hnědé.

Dozvídám se mimo jiné o různých zdejších zákoutích a rostlinstvu. Teď při nízkém stavu vody je představa původního údolí nezaplněného vodou bližší. Musela to být zvláštní místa. Oblíbenou lokalitou je zde prý Růžová skála. Na mapě najdete spíš Hradiště Chvalatice. V této oblasti je vysoký ale úzký skalní výběžek vedoucí na poloostrov. Co jsem si mohl všimnout, skála má opravdu narůžovělou barvu.



vyjíždímevyjíždímesměrem k Bítovusměrem k Bítovu
máme dobrá vínasměrem k Bítovu

Konečně loď přijíždí k Bítovu a ... otáčíme se. Žil jsem v domnění, že do pivovaru Tesák pojedeme pěškobusem. Trošku mě ta ztracená procházka mrzí, ale co naplat. Na vyhlídkovou palubu a zopakovat si místní zeměpis.



u Bítovau BítovaTy ruce trochu pokrčit.rybáři
růžová skálana zpáteční cestěna zpáteční cestěna zpáteční cestě
na zpáteční cestěZrovna něco ulovili.opět na hlavním jezeřeopět na hlavním jezeře
opět na hlavním jezeřespolečné fotoještě společnější foto

Po dojetí do Tesáku AUTObusem, dobrém obědu a případné ochutnávce vzorků pivovaru (ve vinařském světě by se řadil někam k zelenému Sauvignonu) následuje Tatra muzeum automobilů. Asi nejvýraznější položkou (krom Fantomase) je zcela netatrový Buick. Klasická okřídlená amerika. Tuším, že tam bylo něco o 11-15 litrech/100 km (palivo svou vahou stlačí píst do dolní polohy).



Tatra muzeumTatra muzeum

Po Bítovu následuje dost atypický přesun okolo Znojma do Petrovic. Menší obce, která má historickou chalupu (obývanou do 2009 a v historickém stavu zachráněnou nechutí k rekonstrukci). Doškové střechy už začaly prý být silně nedoporučované už za Marie Terezie. Nicméně z výkladu si pamatuji zmínku o dochované kovárně s doškovou střechou. Čestmír to vysvětlil kováním za studena.

Krom údržby historické chalupy se Petrovicích vyrábí různé druhy medu. Zde byla dost unikátní příležitost k degustaci dost odlišných vzorků hned po sobě. Když si takto dáte med akátový, pohankový, lipový, slunečnicový a ještě další, tak rozdíl nepřehlédnete. Chuťově překvapil slunečnicový, ale to může být individuální.

Následuje prohlídka místních mokřadů a jen na tom krátkém okruhu by si člověk mohl naplnit tašku houbami (pokud je fanda do žampiónů a bedlí).



PetrovicePetrovice

Zbývá už jen zajet na dnešní poslední štaci. Sklep Jaroslav Tichý v obci Rybníky. I když po celodenním výkonu se nenalévám jen tak, nakonec to nebylo marné. Zajímavá sušší verze Pálavy, jiný hezký sladký vzorek, a u červeného konečně přicházím na to, proč některé mají tak jemné tříslovinky (je to jako olizovat samet): Do vína jsou dodány bakterie mléčného kvašení, aby stáhly kyselost. Výsledkem je celkové zjemnění.



RybníkyRybníkydomů